Fem mates

El Fem Mates és una activitat que permet desenvolupar la competència matemàtica de l’alumnat de Cicle Superior i Primer Cicle d’ESO, que organitza la FEEMCAT (Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques de Catalunya). 

Consta de tres fases: la primera es fa en els centres educatius; la segona, l’organitza cada una de les cinc associacions del territori català, i la tercera (i final) es fa conjuntament amb els alumnes seleccionats fent una jornada matemàtica de component lúdic en una localitat catalana.

L’any passat es va fer a Sisè, amb bons resultats i amb una valoració positiva i ens vam engrescar per a tornar a provar-ho. Aquest curs, per primera vegada, s’obria la possibilitat de que els alumnes de Cinquè de Primària hi poguessin participar. A l’escola es va oferir als alumnes d’aquest curs i alguns d’ells, han fet sessions extraescolars de Matemàtiques per anar resolent per equips els reptes i els problemes proposats per l’entitat organitzadora.

Van sortir tres grups, i es van entregar els informes a ADEMGI (Associació d’Ensenyants de Matemàtiques de les comarques gironines) en el temps establert. D’aquests tres grups, n’hi va haver un que va passar a la següent fase. Va ser el grup format per l’Alba, l’Ona i l’Afra. Estaven convocades el dissabte 26 de març a l’Institut Vallvera de Salt, per a fer una matinal de Matemàtiques i seleccionar als alumnes per a la darrera fase. L’Alba no va poder venir, però hi van anar l’Afra i l’Ona, amb la Carme, la mestra.

Aquesta matinal va consistir en una prova individual i una prova d’Equips pel poble. La prova individual es tractava de donar resposta a dos problemes i saber-los justificar, mentre que a la gimcana d’equips s’havien de resoldre cinc proves relacionades amb les matemàtiques que estaven preparades a l’entorn de l’Institut, hi havia alumnes de Cinquè i Sisè de Primària, i de Primer i Segon d’ESO a cada equip.

Després, mentres el jurat acabava de corregir i decidir veredictes, ens van fer la demostració de diferents jocs matemàtics i finalment, ens van dir els resultats. Va ser una gran èxit, ja que l’Ona, va estar a l’Equip guanyador de la gimcana, i l’Afra va quedar finalista del nivell de Cinquè de Primària.

Això vol dir que l’Afra ha estat seleccionada per anar a la fase final, que es farà el proper 7 de maig, a Montserrat.

Aquest tipus de proves, permet veure les matemàtiques amb una altra mirada. Treballar la lògica, l’assaig error, treure’n conclusions, comparar els resultats amb l’equip, fer debats, plantejar nous reptes… Ens motiva molt i ens engresca a continuar proposant activitats així!

Endavant i felicitats!!!

Revista magaZINE n.5 publicada. Gaudeix-la!
+ +